Σύγχρονο

ΠΑΙΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Με έμφαση στην χρήση της φαντασίας, η εισαγωγή στον σύγχρονο χορό προσφέρει διασκέδαση και δημιουργικότητα μέσα από παιχνίδια αυτοσχεδιασμού και ποικίλα μουσικά είδη, βασικές ασκήσεις συντονισμού, μουσικότητας, ομαδικότητας και συγκέντρωσης.

Βάζει δυνατά θεμέλια, εξερευνώντας νέους τρόπους κίνησης και έκφρασης.

ΜΕΣΑΙΟ ΤΜΗΜΑ

Χτίζοντας πάνω στην βασική εισαγωγική τεχνική τα παιδιά έρχονται σε επαφή με θεμελιώδεις και πιο πολύπλοκες ασκήσεις στο πάτωμα, στο κέντρο και στον χώρο.

Αποκτούν βαθύτερη αντίληψη του σώματος τους, δουλεύοντας πάνω σε διαφορετικούς ρυθμούς, ήχους και δυναμικές.

ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟ ΤΜΗΜΑ

Αποκτούν δύναμη, ευρύ χορευτικό λεξιλόγιο και βαθύτερη τεχνική ικανότητα. Η πτώση και επαναφορά, ο ρόλος κορμού και λεκάνης στο contract -release, η χρήση του κέντρου και εκτός κέντρου, η σύνδεση σώματος και σκέψης μέσα από την ροή της κίνησης και η εμβάθυνση στον αυτοσχεδιασμό, θα οδηγήσουν τα παιδιά να εκτελούν περίπλοκες και απαιτητικές χορογραφίες.

ΤΜΗΜΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

Στο τμήμα αυτό έρχεστε σε επαφή με ασκήσεις πατώματος και κέντρου, ισορροπίας, συντονισμού,, αυτοσχεδιασμού και μουσικότητας, στηρίξεις και ακροβατικά, αποκτώντας βαθύτερη γνώση της τεχνικής του σύγχρονου χορού.

Οι διαφορετικές ποιότητες και δυναμικές των κινήσεων, η υψηλής ενέργειας συνδυασμοί, δυναμώνουν το σώμα, μεγαλώνουν την αντοχή και οδηγούν στην σωματική, πνευματική και καλλιτεχνική έκφραση.

Ο σύγχρονος χορός έχει τις ρίζες του στον 20ο αιώνα, όταν Αμερικανοί χορευτές αντέδρασαν στην αυστηρή, πειθαρχημένη τεχνική και στο αυτοκρατορικό στυλιζάρισμα του μπαλέτου.
Έφυγαν οι πουέντ και τα τουτού, χάθηκαν οι πριγκίπισσες κι οι νεράϊδες και φωτίστηκε ένας καινούργιος τρόπος σωματικής κίνησης, με ατελείωτες δυνατότητες.

Επικεντρώθηκαν στον τρόπο που η αναπνοή επιδρά στην κίνηση, το πως απομονώνεται ξεχωριστά κάθε μέλος του σώματος, πως η μεταφορά του βάρους προβάλει την έκφραση, πως η ευλυγισία της σπονδυλικής στήλης και οι διαφορετικές δυναμικές της πτώσης και επαναφοράς οδηγούν το σώμα να κινηθεί ελεύθερα.

Ο αποκαλούμενος σύγχρονος χορός ξεπήδησε από τον μοντέρνο χορό της Κεντρικής Ευρώπης του : Λάμπαν, της Βίγκμαν, του Κρόιτσμπεργκ και των ΗΠΑ : Σάιντ Ντένις, Σων, Γκράχαμ, Βαϊντμαν, Χάμφρεϊ , Χολμ κλπ.

Ο Μεξικάνος χορευτής και χορογράφος Χοσέ Λιμόν (1908-1972) μετά την δεκαετή σταδιοδρομία του στην ομάδα Χάμφρεϊ-Βαϊντμαν, ίδρυσε την δική του ομάδα «Jose Limón Dance Company» και έμεινε στην ιστορία για το νέο πρότυπο του άντρα χορευτή που δημιούργησε και για την έντονη και δυναμική του σκηνική παρουσία.

Η εστίαση διαρκώς στην αναπνοή και στην δυναμική χρήση του βάρους του σώματος, στην ρευστή ροή στη διαδοχή των κινήσεων, αυτά τα στοιχεία αποτελούν την ουσία της τεχνικής Limón.

Τον Jose Limón ενδιέφερε ο χορευτής ως ολότητα και το κλειδί στην τεχνική του είναι η συμμετοχή μυαλού, σώματος και πνεύματος, που οδηγεί σε μία βαθιά συγκινησιακή και συναρπαστική εμπειρία.
Το release που εστιάζει στις αρχές της «χαλάρωσης της κίνησης» και στην «ρευστότητα» διαρκώς προσαρμορμόζεται και μεταμορφώνεται ως αποτέλεσμα μίας συλλογικότητας, πολλών τεχνοτροπιών που συναντιούνται και συνυπάρχουν.

Οι χορευτές μαθαίνουν να ελαχιστοποιούν την ένταση του σώματος, χρησιμοποιούν την ενέργεια, το momentum και την βαρύτητα. Επεκτείνουν τις σωματικές τους δυνατότητες ανακαλύπτοντας συνεχώς νέους τρόπους για να υπάρχει το σώμα και κινείται στον χώρο.

Σε διαρκή μεταμόρφωση και εξέλιξη, οι τεχνικές του σύγχρονου χορού ενθαρρύνουν και επιβραβεύουν την δημιουργική ελευθερία και απελευθερώνουν την καλλιτεχνική έκφραση.